kolmapäev, mai 02, 2018

Kirsi-banaanitartletid beseekattega

Tartleti katsetus number 3 (vt karusmarjaga ja mustikaga). Seekord on täidiseks kirss ja banaan. Kogu see maitsev hapukas täidis sai kaetud magusa beseega. Lõppviimistlusena sai beseed leeklambiga pruunistatud.


Tainas:
250 g jahu
150g suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
100 g võid
2 muna

Täidis:
300 g kivideta kirsse või mureleid
1 (100 g) banaan
200 g suhkrut
2 muna
120 g võid

Beseekate:
2 munavalget (toatemperatuuril)
110 g tuhksuhkrut
55 g demerara roosuhkrut
60 ml vett
0,5 tl sidruni mahla

Kokku saab 22 korvikest

Sega köögikombainis omavahel jahu ja või tükid. Lisa küpsetuspulber ja suhkur. Sega köögikombainiga kuni kuivained on segunenud. Viimasena lisa munad ning sega kuni tekib tainas.

Kasutades tartletivorme või muhvinipanni küpseta tainast korvikesed. Küpseta korvikesi 180 kraadises ahjus 10 min või kuni korvikeste servad muutuvad pruunikaks. Enne ahju panekut torka kahvliga korvikeste põhjale mõned augud, et küpsetades põhjad kumeraks ei küpseks. Kui korvikesed on küpsetatud pane nad jahtuma.

Täidise valmistamiseks aseta pott madala soojusega pliidiplaadile. Vala potti kividest puhastatud kirsid, banaan ja suhkur. Keeda täidist kuni kirsid ja banaan on pehmeks keenud. Püreesta täidis saumikseri või köögikombainiga. Lisa munad ja sega korralikult täidis läbi.
Aseta püreestatud täidis vesivannile. Lase täidise temperatuur tõusta 70 kraadini. Lisa tükeldatud või. Sega täidist kuni või on sulanud.
Vala täidis korvikestesse ning aseta korvikesed külmkappi 5-6 h või üleöö tahenema.

Besee valmistamiseks vahusta kausis munavalged. Vahustamise ajal lisa natuke soola ja pool teelusikat sidrunimahla. Sidrunimahlaga jääb vahustatud munavalge püsivam.
Samal ajal valmista kastrulis suhkrusiirup. Selleks vala potti suhkur ja vesi. Lase suhkrul rahulikult lahustuda. Ära sega kuna segamisega võivad tekkida kristallid. Kuumuta siirup 115°C-ni.
Mikserdades munavalgeid lisa peene joana kuum suhkrusiirup. Jätka vahustamist kuni besee muutub läikivaks ja tekivad vispli väljavõtmisel tipud.
Täida beseega tordiprits ning kaunista korvikesed. Soovikorral võib beseed köögi leeklambiga pruunistada.

Kommentaare ei ole: