kolmapäev, mai 30, 2018

Beseekattega pohla tart

Varsti on algamas uus koriluse hooaeg, seega on viimane aeg sügavkülm marjadest tühjaks teha. Pohla tart beseekattega on mõnus suutäis, kus ühinevad hapu ja magus.

Põhi:
250 g jahu
25 g kakao pulbrit
100 g suhkrut
0,5 tl küpsetupulbrit
100 g võid
1 muna
1 munakollane

Täidis:
340 g värskeid või külmutatud puhastatud pohli
200 g suhkrut
5 muna kollast
1 spl sidrunimahla
1 tl värskelt riivitud sidrunikoort
120 g võid

Beseekate:
3 munavalget (toatemperatuuril)
200 g tuhksukrut
80 ml vett
0,5 tl sidruni mahla

Enne koogi valmistamist püreesta pohlad ning sõelu läbi sõela, et eemaldada tükid. Tõsta püree kõrvale ootama.

Sega köögikombainis omavahel jahu, kakao ja või tükid. Lisa küpsetuspulber ja suhkur. Sega köögikombainiga kuni kuivained on segunenud. Viimasena lisa munad ning sega kuni tekib tainas.

Laota näpputega tainas koogivormi laiali. Jälgi et ei jääks auke. Torka koogi põhja kahvliga mõned augud, et vältida koogi põhja kumeraks tõmbumist. Aseta koogi peale küpsetuspaber ning küpsetuspaberile riis või küpsetuskuulid. Küpseta kooki 180 kraadises ahjus 15 min. Võta kook ahjust ning eemalda küpsetuspaber raskustega. Aseta kook tagasi ahju ning küpseta veel 10 min.

Samal ajal kui kook küpseb valmista täidis. Täidise valmistamiseks aseta potti suhkur, riivitud sidrunikoor ja munakollased. Sega kuni ained on segunenud. Lisa pohla püree ja sidrunimahl ning viimasena tükeldatud või. Tõsta pott madala soojusega pliidiplaadile. Sega kuni või on sulanud ning täidis muutub paksemaks.
Vala täidis ahjust võetud koogile ning küpseta veel 10 minutit temperatuuril 180 kraadi, et täidis taheneks. Jahuta kook.

Besee valmistamiseks vahusta kausis munavalged. Vahustamise ajal lisa natuke soola ja pool teelusikat sidrunimahla. Sidrunimahlaga jääb vahustatud munavalge püsivam.
Samal ajal valmista kastrulis suhkrusiirup. Selleks vala potti suhkur ja vesi. Lase suhkrul rahulikult lahustuda. Ära sega kuna segamisega võivad tekkida kristallid. Kuumuta siirup 115°C-ni.
Mikserdades munavalgeid lisa peene joana kuum suhkrusiirup. Jätka vahustamist kuni besee muutub läikivaks ja tekivad vispli väljavõtmisel tipud.
Tõsta valmis besee koogile ning kata kook. Soovikorral võib beseed köögi leeklambiga pruunistada.

Kommentaare ei ole: