kolmapäev, oktoober 17, 2018

Õuna-apelsinitartletid karemellkattega

Tartleti katsetus number 6. Kuna sügis on olnud õunte rohke, siis sai proovitud segada eesti maitset lõunamaa maitsega. Apelsini tugev maitse varjutas küll õuna oma, aga tekstuur jäi tuttav. Katteks sobis suurepäraselt merevaigi värvi karamell.


Tainas:
300 g jahu
150g suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
100 g võid
2 muna

Täidis:
500 g puhastatud ja kooritud õunu
200 g fileeritud apelsini
100 g suhkrut
4 tl maisitärklist

Karamellkate:
150 g suhkrut

Kokku saab 25 korvikest

Koori õunad. Eemalda südamik ning tükelda. Vala tükid kastrulisse. Nüüd fileeri apelsin. Selleks koori apelsin nii, et näha jääks puhas viljaliha. Kasutades teravat nuga lõika apelsinist sektorid. Tükelda sektorid ning aseta õunte juurde kastrulisse. Lisa suhkur. Keeda õuna ja apelsini segu kuni õunad muutuvad pehmeks. Kasutades saumikserit püreesta õunad. Keeda segu kuni hakkab servadest vaikselt mullitama. Keera kuumus madalamaks. Lahusta väheses vees maisitärklis ning lisa õuna segule. Keeda segu ~5min. Tõsta pott tulelt ning lase täidisel jahtuda.

Sega köögikombainis omavahel jahu ja või tükid. Lisa küpsetuspulber ja suhkur. Sega köögikombainiga kuni kuivained on segunenud. Viimasena lisa munad ning sega kuni tekib tainas.

Kasutades muhvinipanni küpseta tainast korvikesed. Aseta korvikestesse küpsetuspaber ning küpsetuspaberile riis või küpsetuskuulid. Küpseta korvikesi 170 kraadises ahjus 10 min. Võta korvid ahjust ning eemalda raskustega küpsetuspaber. Aseta korvid tagasi ahju ning küpseta veel 5 min. Kui korvikesed on valmis aseta küpsetusrestile jahtuma.

Kui korvikesed on jahtunud tõsta täidis korvikestesse ning aseta korvikesed jahedasse.

15-30 min enne serveerimist kata korvikesed karamelliga. Kui karamelli kauem korvikeste peal hoida hakkab karamell sulama ning muutub lõpuks vedelaks.

Karamelli valmistamiseks kalla suhkur paksupõhjalisse kastrulisse. Kuumuta keskmisel tulel, kuni suhkur sulama hakkab. Suurte suhkru kristallide tekkimise vältimiseks ära suhkrut sega. Kui suhkur on sulanud, sega puulusikaga, et vältida karamelli kõrbemist. Kuumuta suhkrut kuni on saavutanud soovitud värvuse. Tõsta karamell täidetud korvikestele. Oota kuni karamell jahtub (~5min) ning serveeri.

Söömise ajal võib karamelli teelusikaga purustada. Nii tekib tartletile ilus ämblikuvõrk ning igas suutäies on väiksed karamelli tükid.

Kommentaare ei ole: