pühapäev, märts 25, 2018

Falafel, Pita ja Tzatziki

Falafel on kikerhernestest tehtud frititud pallid, mis ei sisalda liha. Neid hernepalle süüakse traditsiooniliselt pita leivaga. Kastmeks kasutatakse hummust või tzatzikit.
Kuna kikerherned vajavad pundumiseks 24 h ja tzatziki maitsete imendumiseks samuti ideaalis 24 h,siis tegutsema tuleks hakata ööpäev enne söömissoovi.

Falafel

450 g kuivatatud kikerherneid
1 tk keskmine tükeldatud valge sibul
3 tk hakitud küüslaugu küünt
1 kimp hakitud peterselli
1 kimp värskeid koriandri (cilantro) lehti
1,5 spl soola (võib panna ka maitse järgi)
1 spl värskelt jahvatatud mustapipart
1 spl jahvatatud köömneid
0,5 slp jahvatatud koriandrit
0,5 slp cayenne pipra pulbrit
1 slp söögisoodat (pannakse sisse juhul kui kohe küpsetatakse)

Toiduõli frittimiseks

Saab 23 3-4 cm läbimõõduga pallikest

Valage kikerherned kaussi ning valage peale külm vesi. Leotage herneid 12-24 tundi. Jälgige et herned oleksid veega kogu aeg kaetud.
Järgmisel päeval nõrutage kikerherned ning asetage köögikombaini. Kui kasutate väikest köögikombaini siis võite hakkimist teha osade kaupa. Lisage kikerhernele tükeldatud sibul, hakitud küüslauk ja hakitud maitse roheline. Purustage/segage komponente kuni segu on ühtlaselt segunenud ja saab voolida pallikese.
Vala segu kaussi. Lisa maitseained ning sega tainas ühtlaseks. Vajadusel võib lisata supilusika täie vett. Viimasena lisa söögosooda. Söögisooda lisa osale, mida hakkad koheselt küpsetama. Juhul kui on soovi, siis võib osa tainast ka külmutada. Külmutatud osale söögisoodat ei lisata.
Vooli tainast soovitud suurusega pallikesed või kotletid. Et vältida õlis purunemist, siis aseta pallikesed 10-15 min külma tahenema.
Kuumuta õli 180-190 kraadini. Aseta potti korraga 3-4 pallikest, et õli maha ei jahtuks. Küpseta pallikesed kuldpruuniks (~5 minutit). Aseta küpsetatud pallikesed majapidamispaberile nõrguma.
Valmis ja sooje pallikesi serveeri pita leivaga ja värske salatiga.

Pita leivad

1 pakk kuivpärmi
250 ml sooja vett
450 g jahu
1,5 spl oliivõli
1 tl soola

Saab 8 20 cm läbimõõduga leiba.

Asetage pärm kaussi. Lisage leige vesi ning 150 g jahu. Segage ning jätke tainas 15-20 minutiks kerkima.
Lisage oliivõli, sool ning ülejäänud jahu. Sõtkuge tainast kuni ei jää enam kausi ega käte külge. Kui jääb ikka käte külge lisage natukese haaval jahu.
Katke kauss õhukindlalt toidukilega. Laske tainal kahekordistuda (u 1,5 h tundi, sõltub kui soe on tuba).
Asetage tainas jahuga kaetud lauale. Sõtkuge tainas 2-3 cm paksuseks koogiks. Jagage kook 6-8 osaks. Voolige osad pallikesteks. Katke pallikesed õliga määritud kilega ning laske palliksetel 30 min kerkida.
Aseta kerkinud pallike jahuga kaetud pinnale ning rulli 5-6 mm paksuseks. Lase enne küpsetamist 5 min seista.
Vala natuke õli malmpannile. Pliidi temperatuur on keskmisest kõrgem. Aseta pita leib kuumale pannile ning oota kuni tekivad pruunid laigud ning sai paisub. Selleks kulub 3-4 minutit. Kui pallikest ei teki, siis on pann veel jahe. Keera leib ümber ning küpseta veel 2 minutit. Aseta valmis leivad rätiku alla jahtuma.
Pita leiba süüakse murdes endale meele pärane tükk, lõigates pooleks või sektoriteks.


Tzatziki

400 g kurki
0,5 tl soola
380 g kreeka jogurtit
2 tk purustatud küüslaugu küünt
poole sidruni mahl
2 spl värsket hakitud tilli
1 spl värsket hakitud münti
soola ja värskelt jahvatatud pipart vastavalt maitsele
1 spl Extra Virgin oliivõli
kaunistuseks paar tilli oksa

Koori kurk ning riivi jämeda riiviga ribadeks. Aseta riivitud kurk kaussi ning lisa sool. Sega läbi ning lase 10-15minutit seista, et vesi saaks kurgist välja imenduda.
Aseta kurk majapidamispaberisse või riidest rätikusse. Majapidamispaber peab olema tugev. Pigista rätikusse mässitud kurki nii palju kui võimalik. Mida rohkem saab vett kurgist välja seda parem tuleb tzatziki.
Aseta jogurt kaussi. Lisa kuivatatud kurk. Lisa purustatud küüslauk, sidruni mahl ja hakitud maitseroheline. Sega hästi läbi. Lõpuks maitsesta soolaja värskelt jahvatatud pipraga.
Kata kaus toidukilega ning aseta vähemalt 4 tunniks külmikusse parem kui üleöö.
Serverimisel vala peale natuke oliivõli ning kaunistuseks tilli oksad.

Falafel burger

2 falafeli
pita leiba
tzatziki
tomatit
lehtsalatit

Lõika pita leib lahti. Määri seest tzatzikiga. Aseta leiva sisse tomatid, lehtsalat ja falafeli pallikesid.
Kui tundub et suu tuleb liiga lahti ajada võib falafelid noaga lapikuks vajutada. Ehk siis leiva seest tzatzikiga, siis asetada leiva sisse falafeli pallikesed. Suure tugeva noaga falafellid lapikuks vajutada. Lõpuks lisada tomat ja lehtsalat.

Kommentaare ei ole: