pühapäev, detsember 31, 2017

Skandinaavia rosetid ehk krustaadid

Jõulude ajal vanemaid külastades ja piparkoogipähkleid süües tuli jutuks veel ühed majustused, mis lapsepõlves populaarsed olid. Kui ema huvitava kujuga rauad välja otsis, tuli tahtmine neid proovida. Täpset nime ei teadnud, aga pärast väikest googeldamist tuli välja, et tegemist oli krustaadiraudadega.


Krustaadid on õlis või rasvas küpsetatud küpsised. Traditsiooniliselt valmistatakse neid jõulude ajal.

Tainas:
150 g nisujahu
200 ml piima või vett
50 ml viina
1 muna
2 sl suhkrut
0,5 tl kaneeli

frittimiseks õli
serveerimiseks tuhksuhkrut

Aseta tainaained kaussi ja sega ühtlaseks tainaks.

Kuumuta potis või fritüüris õli 180-185 kraadini.

Aseta krustaadiraud või rauad 2 min õlisse soojenema. Kui raud on kuum, kasta kuni 5 mm ulatuses tainasse. Tainas raua ümber peab särisema, siis on raud piisavalt kuum. Hoia rauda tainas kuni 10 sekundit. Nüüd aseta raud koos tainaga õlisse. Liigutades rauda üles-alla tuleb tainas raua küljest lahti. Küpseta küpsist kuni on saavutanud kuldse värvuse.

Lase küpsistel köögipaberil nõrguda ja puista tuhksuhkruga üle. Antud taina kogusest saab u 40 krustaadi küpsist.

Lumehelves

Roos

Õis

Kommentaare ei ole: