pühapäev, detsember 03, 2017

Piparkoogipähklid laimi-kondenspiimatäidisega

Jõuluks täidetud piparkoogid. Laim annab piparkoogile värskuse ja kondenspiim magususe ning pehmuse.


Tainas:
1 dl Dansukkeri tumedat suhkrusiirupit
80 g suhkrut
1,5 spl piparkoogimaitseainet
125 g võid
1 muna
300 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Laimi-kondenspiimatäidis:
250 g kondenspiima
1,5 laimi mahl
1 laimi riivitud koor
50 g võid

Glasuur:
0,5 munavalge
1.5-2 dl tuhksuhkrut

Pähkli vormid (võib kasutada ka pähkliraudu)
võid vormide määrimiseks

Kuumuta potis siirup, suhkru ja piparkoogimaitseaine keemiseni. Tõsta pott tulelt. Sega juurde tükeldatud või. Kui või tükke pole näha ja on tekkinud ühtlane segu, lase jahtuda.
Lisa kloppides muna. Sega küpsetuspulber jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-või-munasegule. Sega ja sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse. Hoia vähemalt 12 h külmikus.

Küpsiste küpsetamiseks kuumuta ahi 180 kraadini. Määri vormid võiga. Täida vormid tainaga ning küpseta 15 minutit või kuni küpsised on pruuniks muutunud. Jahuta küpsise pooled maha.

Kuni küpsise poolikud jahtuvad valmista laimi-kondenspiimatäidis. Kalla kondenspiim kaussi. Lisa peenelt riivitud 1 laimi koor ning 1,5 laimi mahl. Sega segu kuni tekib ühtlane segu. Sulata kastrulis või ning lisa laimi ja kondenspiima segule. Sega ühtlaseks.

Nüüd valmista glasuur. Löö kaussi 0,5 munavalge. Lisa vähehaaval tuhksuhkrut. Sega kuni tekib ühtlane valge ja läikiv glasuur. Kui soovid värvilist glauuri lisa toiduvärvi. Aseta glasuur küpsetuspaberist tehtud tuutusse või kilekotti. Lõika paari mm suurune auk.

Täida mõlemad küpsise pooled laimi-kondenspiimatäidisega. Lase ühe küpsise pooliku servale glasuuri riba ning suru pooled kokku. Lase jahedas küpsistel taheneda. Mida kauem jahedas hoida, seda pehmemaks muutub piparkook. Antud retsepti kogus on ∼40 pähklit.


Kui pähkli vorme pole võib teha ka tavalisi piparkooke ning need täita

Kommentaare ei ole: