kolmapäev, detsember 12, 2018

Sidrunitartletid beseekattega

7.-ks tartleti katsetuseks on klassikaline sidrunitartlet beseekattega. Sidruni värskus ja besee magusus on meeldiv kooslus.


Tainas:
300 g jahu
150g suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
100 g võid
2 muna

Täidis (Martha Stewart):
200 g suhkrut
1 sidruni riivitud koor
8 muna kollast
160 ml (3 sidrunit) värsket sidruni mahla
1/4 tl soola
140 g võid

Beseekate:
2 munavalget (toatemperatuuril)
170 g tuhksukrut
60 ml vett
0,5 tl sidruni mahla

Kokku saab 22 korvikest

Sega köögikombainis omavahel jahu ja või tükid. Lisa küpsetuspulber ja suhkur. Sega köögikombainiga kuni kuivained on segunenud. Viimasena lisa munad ning sega kuni tekib tainas.

Kasutades muhvinipanni küpseta tainast korvikesed. Küpseta korvikesi 180 kraadises ahjus 10 min või kuni korvikeste servad muutuvad pruunikaks. Enne ahju panekut torka kahvliga korvikeste põhjale mõned augud, et küpsetades põhjad kumeraks ei küpseks. Kui korvikesed on küpsetatud pane nad jahtuma.

Täidise valmistamiseks vispelda kastrulis kokku suhkur, riivitud sidrunikoor ja munakollased. Vispeldades edasi lisa sidruni mahl ja sool.
Lisa või tükid. Nüüd tõsta kastrul keskmisele kuumusele. Keeda, samas kogu aeg segades, kuni või on sulanud ja segu paksenenud. Kui segu äärtes hakkab mullitama, siis keeta veel 5 minutit. Jälgida et segu keema ei läheks.
Jätkates vispeldamist eemalda kastrul pliidilt. Vala segu läbi sõela kaussi, et välja sõeluda tükid. Kata segu toidukilega, et ei tekiks koorikut ning aseta külmikusse jahtuma. Kui segu on jahtunud täida korvikesed.

Besee valmistamiseks vahusta kausis munavalged. Vahustamise ajal lisa natuke soola ja pool teelusikat sidrunimahla. Sidrunimahlaga jääb vahustatud munavalge püsivam.
Samal ajal valmista kastrulis suhkrusiirup. Selleks vala potti suhkur ja vesi. Lase suhkrul rahulikult lahustuda. Ära sega kuna segamisega võivad tekkida kristallid. Kuumuta siirup 115°C-ni.
Mikserdades munavalgeid lisa peene joana kuum suhkrusiirup. Jätka vahustamist kuni besee muutub läikivaks ja tekivad vispli väljavõtmisel tipud.
Täida beseega tordiprits ning kaunista korvikesed. Soovikorral võib beseed köögi leeklambiga pruunistada.

Kui besee pind teha sile saab tartlette kaunistada kakaopulbrist kujunditega.



Kommentaare ei ole: