pühapäev, jaanuar 28, 2018

Tuunikala-, salaami- ja seenepitsa

Pole midagi paremat kui ahjust tulnud soe värske pitsa ja just sellise kattega nagu sulle meeldib.

Tainas:
250 g jahu
2,5 g soola
5 g kuivpärmi
150 ml sooja vett

Salaamipitsa kate:
kogus ühele 20 cm läbimõõduga pitsale
2 spl tomati pastat
3-6 viilu salaamit (oleneb salaami suurusest)
1 pall (125 g) mozzarellat
50 g (2 spl) riivitud parmesani "Parmegiano Reggiano"
pitsa maitseainet
pihutäis rukkolat

Tuunikalapitsa kate:
kogus ühele 20 cm läbimõõduga pitsale
2 spl tomati pastat
100 g tuunikala õlis
0,5 maguspipra kauna
1 spl ekstra neitsioliiviõli
50 g (2 spl) riivitud parmesani "Parmegiano Reggiano"
pitsa maitseainet

Seenepitsa kate:
kogus ühele 20 cm läbimõõduga pitsale
2 spl tomati pastat
1 pall (125 g) mozzarellat
1 spl hakitud musta torbikseent
0,5 maguspipra kauna
1 spl ekstra neitsioliiviõli
50 g (2 spl) riivitud parmesani "Parmegiano Reggiano"
pitsa maitseainet

Taina valmistamine
Vala kaussi pärm ja soe vesi. Sega natuke, et pärm lahustuks. Lisa veele 100 g jahu ja sega kuni tekib ühtlane vedel tainas. Nüüd lisa vähehaaval ülejäänud jahu. Sõtku ja lisa jahu kuni tekib elastne tainas (ei jää enam kausi külgedele kinni). Jäta tainas 30 minutiks rätiku alla kerkima.
Kui tainas on 30 minutit kerkinud jaga see 2-3 osaks. Vormi pallikesed ning kata toidukilega ning kile peale aseta rätik. Lase pallikestel 30 minutit kerkida.

Pitsade valmistamine
Soojenda ahi 250-300 C kraadini. Pitsat küpsetatakse kõrge temperatuuriga ahjus.
Tõsta kerkinud taina pallike jahuga kaetud lauapinnale. Suru pallike rusikaga lamedaks. Jätka näpputega taina vormimist keskelt äärte suunas kuni saad õhukese ja sobiliku suurusega pitsapõhja.
Krõbeda põhja saamiseks soenda ahjus 2-3 minutit malmpanni. Võta pann ahjust ning aseta soojaalusele. Vala pannile oliivõli. Liiguta panni nii, et kogu pann oleks õliga kaetud. Aseta pannile valmis vormitud pitsapõhi.
Kui pitsale läheb suure niiskusesisaldusega toiduained, siis eelküpseta pitsapõhja ahjus 3-4 min.

Salaamipitsa
Tõsta pitsapõhja keskele tomati pasta. Ringi kujuliselt lusikaga liikudes aja pasta pitsapõhjale laiali. Raputa pitsale riivitud parmesan ning pitsa maitseaine. Järgmiseks aseta pitsale viilutatud mozzarella tükid. Kõige peale aseta salaami viilud.
Küpseta pitsat ahjus 10 min või kuni servale tekivad tumedad laigud. See sõltub kui krõbedat pitsa koorikut soovid.
Serveerimisel aseta pitsale rukkolat.

Tuunikalapitsa
Tõsta eelküpsetatud pitsapõhja keskele tomati pasta. Ringi kujuliselt lusikaga liikudes aja pasta pitsapõhjale laiali. Nüüd raputa pitsale pitsa maitseaine. Järgmiseks aseta pitsale kahvliga purustatud tuunikala ning tükeldatud maguspipar. Kõige peale raputa riivitud parmesan.
Küpseta pitsat ahjus 10 min või kuni servadele tekivad tumedad laigud. Värskele pitsale puista värskelt jahvatatud pipart.

Seenepitsa
Tõsta pitsapõhja keskele tomati pasta. Ringi kujuliselt lusikaga liikudes aja pasta pitsapõhjale laiali. Nüüd raputa pitsale riivitud parmesan ning pitsa maitseaine. Järgmiseks aseta pitsale viilutatud mozzarella tükid. Järgmiseks aseta pitsale tükeldatud maguspipra tükid ning hakitud toruseen. Soovikorral võib peale puistada riivitud juustu.
Küpseta pitsat ahjus 10 min või kuni servadele tekivad tumedad laigud.

Kommentaare ei ole: