kolmapäev, november 15, 2017

Poola kreemikook "Karpatka"

"Karpatka" ehk Karpaadid on Poola kreemikook. Tuhksuhkruga kaetud laineline koogi pind meenutab lumiseid Karpaate. Võrreldes rumeenlaste "Prajitura Carpati" on poolakate "Karpatka" mahedam ja lihtsam valmistada.


Tainas:
100 g võid
200 ml vett
140 g jahu
5 muna
1 tl küpsetuspulbrit
1/4 tl soola

Kreem:
200 g võid
600 ml piima
150g suhkrut
50 g jahu
50 g maisitärklist
2 muna
2 tl vaniljeekstrakti

Dekoreerimiseks:
tuhksuhkrut

Kuumuta ahi 200 kraadini. Määri küpsetuspann (kui võimalus siis kaks tükki) rasvainega või küpsetuspaberiga.
Sega kausis kokku jahu, küpsetuspulber ja sool. Aseta kastrul tulele ja vala kastrulisse vesi. Lisa vette või ja sool. Lase vesi koos võiga keema. Kui või on täielikult sulanud, keera kuumus madalamaks. Lisa potti jahu segu. Kasutades puust lusikat sega tainast kuni tainas ei jää enam kastruli külgedele kinni ja moodustub pall. Tõsta kastrul tulelt ja lase segul jahutuda. Lisa segule üks haaval munad. Sega kuni tekib sile ja läikiv tainas.
Laota pool tainast pannile.
Küpseta 25 minutit või kuni pealmine pind on kuldpruun ja kuiv. Eemalda kook pannilt ja lase enne täitmist täielikult jahtuda. Küpseta teine pool tainast.

Sega kausis klaas piima, jahu, maisitärklis, munad ja vaniljeekstrakt. Sega kuni tekib ühtlane segu.
Vala ülejäänud piim potti ja lase keema. Lisa suhkur ning sega kuni suhkur on lahustunud. Keera kuumus väiksemaks. Lisa muna-jahu segu. Sega kuni tekib pudingu taoline kreem. Võta kreem tulelt, kata kilega (ei teki koorikut) ning jahuta maha (~2 h). Lase jahutuda toatemperatuurini.

Vahusta kausis toa soe või ja kreem. Vahusta kuni tekib siidjas ja tükkide vaba kreem.

Aseta alusele või pannile üks küpsetatud koogi kiht. Kata kreemiga. Kreemi peale aseta teine koogi kiht. Tõsta kook vähemalt 1 h külmikusse tahenema (võimalusel kuni terve öö).

Enne serveerimist katta kook tuhksuhkruga.

Kommentaare ei ole: