kolmapäev, september 20, 2017

Rumeenia biskviitkook "Prajitura Carpati"

"Prajitura Carpati" ehk "Karpaadid" on Rumeenia kohvikute nõutud küpsetis. Koogi kihtide vahel on karamelli ja rummi kreem. Kookoshelvestega ülepuistatud kook meenutab lumiseid Karpaate. "Karpaatide" valmistamine võtab aega ja nõuab kannatlikust, kuid see on seda väärt.


Tainas:
3 muna
150 g suhkrut
250 ml õli
250 ml piima
1 tl küpsetuspulbrit
1 kg jahu

Kreem:
1,5 l piima
450 - 500 g suhkrut
200 g võid
150 g jahu
rummi essents (valikuline)

Glasuur:
100 grammi tumedat šokolaadi
50 ml piima
50 g võid

Kaunistus:
kookoshelbed
pähklipuru

Koogi kihtide küpsetamine
Sega munad suhkruga ja seejärel õliga kuni tekib kreemi sarnane konsistents. Lisa piim ning osade kaupa küpstuspulbriga segatud jahu. Segu segada kuni saavutatakse kompaktne tainas, mis ei jää käte külge kuid on venitatav. Jaga tainas 8 või 9 osaks. Lülita ahi sisse ja soojenda kuni 180 C kraadini. Küpsetamise lihtsustamiseks lõika ahjuplaadi suurune küpsetuspaber. Lõika 2 tükki. Kui üks on ahjus, siis saab teise peal uut koogi kihti lahti rullida.
Aseta taina pallike küpsetuspaberile ning rulli õhukeseks kihiks, mis täidab kogu küpsetuspaberi. Kui tainas on lahti rullitudd torka kahvliga taina sisse väiksed augud. Küpseta kihte 8-10 min. Kokku küpseta 8-9 kihti.

Kreemi valmistamine
Aseta suhkur potti ja karamelliseeri suhkur. Aeg ajalt sega suhkrut, et karamell kõrbema ei läheks. Kui on saavutatud soovitud värvus, segades vispliga karamelli lisa jahu. Jätkates segamist lisa ettevaatlikult piim, et lahustada karamell. Keera tuli väiksemaks ning keeda kuni on saavutatud kreemjas mass. Keera tuli ära. Lisa või ja soovi korral rummi essents. Sega kuni või on sulanud.

Koogi kokkupanemiseks lao vaheldumisi kreemiga koogi kihid teineteise peale. Kõige pealmisele kihile kreemi ei panda. Jäta ühe kihi jagu kreemi alles. Seda läheb hiljem vaja. Lase nüüd koogil väikese raskuse all mõned tunnid taheneda. Parem kui saaks taheneda üleöö.

Lõika koogil sirged servad ning jaga kook 3 osaks.


Saadud tükid lõika kihtide suunas diagonaalis pooleks, et tekiks 2 kolmnurkset tahukat. Aseta saadud tükid seljakuti kokku. Vahele pane alles hoitud kreem.


Glasuuri valmistamiseks soojenda piim koos šokolaadi ja võiga. Sega kuni tekib ühtlane mass. Pintselda saadud glasuuriga tükid üle. Värskele glasuurile raputa kookoshelbed, et tekiksid lumised mäetipud. Soovi korral võid kookoshelveste asemel kasutada pähklipuru. Hoia kook kuni serveerimiseni jahedas.


Serveerimiseks lõika 2-3 cm paksused tükid.

Kommentaare ei ole: