kolmapäev, august 23, 2017

Tatarlaste meekook "Чак-чак"

Чак-чак [chak-chak] on magustoit, mis on valmistatud frititud tainast ja kaetud meesiirupiga ning vormitud kuhjaks või püramiidiks. See on populaarne tatrlaste juures, kus seda peetakse rahvustoiduks. Kook koosneb pehmest tainast lõigatud väikestest tükkidest, mis sarnanevad nuudlitele või pallikestele.


Tainas:
5 muna
450 g jahu
50 ml piima
2 spl suhkurt
0,5 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit

Siirup:
400 g mett
250 g suhkurt

Frittimiseks õli

Löö munad kaussi ning kloppi lahti. Lisa suhkur, sool ja piima. Klopi segu kuni suhkur on sulanud. Sõelu jahu ja küpsetuspulbri segu lauale kuhja. Tee kuhja keskele auk ning vala muna segu sinna. Sega muna segu ja jahu kuni tekib tainas. Sõtku tainast kuni see enam käe külge ei jää. Jaga tainas kaheks või kolmeks olenevalt laua pinnast. Pane pallikesed kilega kaetult 1 h külmikusse.

Kui pallikesed on 1 h külmikus seisnud siis:
variant 1. Rulli tainas 2-3 mm paksuseks. Lõika tainas kõigepealt 3-5 cm laiusteks ribadeks ning siis saadud ribad 2-3 mm laiusteks "nuudliteks".
variant 2. Rulli tainas 5 mm paksuseks. Lõika tainas kõigepealt 1-1,5 cm laiusteks ribadeks ning siis saadud ribad 1-1,5 cm pikkusteks tükkideks.

Taina ribade lõikumiseks võid kasutada pitsalõikurit.

Kuumuta potis või kastrulis õli. Küpseta tükid kuldseks. Küpseta tainast väikeste kogustena, et tükid saaks vabalt liikuda ja ei küpseks kokku. Aseta praetud tükid kaussi jahtuma.

Siirupi valmistamine:
Vala mesi keskmise kuumuse peal olevasse kastrulisse ning lisa järk-järgult suhkur. Sega pidevalt kuni suhkur on lahustunud. Kui kodus suuri segamiskausse pole, siis võib siirupit valmistada väiksemates kogustes, et oleks lihtsam hiljem küpsetatud tükkidega kokku segada.

Kui siirup on valmis siis vala see küpsetatud tükkidele ning segage tükid hästi läbi. Ole ettevaatlik, et käsi ära ei kõrveta. Kui tükid on siirupiga läbi segatud, siis aseta segu alusele ja vormi püramiid. TÄHELEPANU! Enne vormimist kasta käed külma vette, et vältida kleepumist kui ka põletamist. Teine võimalus on asetada tükid lahtikäivasse koogivormi.

Чак-чак kuhi

Чак-чак

Чак-чак kaunistatud šokolaadiga

Kommentaare ei ole: