kolmapäev, aprill 08, 2020

Zarb - beduiini grill - ehitamine, kütmine ja toidu küpsetamine

Zarb on beduiinide toiduvalmistamise kultuuri üks osasid. See maa sees toiduvalmistamise viis on lihtne. Tuleb meelespidada, et beduiinid on rändrahvas, kes liiguvad kõrbes palju. Zarbi tegemine hõlmab kahte osa: esimene osa on söe valmistamine (~2 h) ja teine liha küpsetamine (2-3 h).

Alustuseks, juhul kui veel pole ahju ehitanud, tuleb maa sisse kaevata suur auk. Asetage auku 300 liitrine metalltünn. Kui on soov teha püsivam ahi, siis võib metalltünni asemel kasutada tellisvooderdust. Asetage metalltünn sedasi, et 6-7 cm ülemisest servast jääb maapinnast kõrgemale. Täitke tünni väliskülg pinnasega.

Tünni serv on maapinnast kõrgemal.

Kui tünn on maa sees, siis on aeg tuli teha. Alustage väikeste puutükkidega. Kui tuli põleb piisavalt intensiivselt, siis täitke tünn suuremate puutükkidega. Nüüd oodake kuni puit söestub (~2 tundi). Kasutades tünnikaant saate juhtida õhu liikumist.

Valmis söed.

Kuni söed valmivad on aeg ette valmistada liha.  Zarbis saab küpsetada kana, lammast, siga, veist. Hea on kui liha tükid on ühesuurused. Lihtsa marinaadi valmistamiseks kasuta vett, sidrunimahla, küüslauku, soola ja pipart. Marinaadil laske toimida vähemasti üks tund, kui võimalik siis kauem.

Lisaks lihale valmistage ette köögiviljad. Traditsioonilised köögiviljad, mida zarbis küpsetatakse, on kartul, tomat, porgand, sibul, baklažaan, magus pipar. Köögiviljad tuleb pesta ning lõigata tükkideks. Tomati võib jätta terveks.

Maitsestatud liha ja köögiviljad tuleb asetada spetsiaalsele grilliriiulile. Pealmisele riiulile asetage liha. Järgmisele võib asetada liha või aedviljad. Alumine rest vooderdage aga fooliumiga või kasutage ahjuvormi kuhu asetada köögiviljad. Küpsemise ajal lihalt eralduv rasv tilgub köögiviljadele andes maitset ning aitab küpseda.

Kui toit on restile paigutatud asetage grillriiul ahju süte peale. Lamba küpsetamiseks kulub ~3 tundi, kana küpsetamiseks ~2 tundi.

Kui grillriiul on asetatud ahju tuleb ahi sulgeda kaanega. Õhuniiskuse kao takistamiseks vooderdatakse kaane servad märja pinnasega. Nüüd asetage kaane peale tekk ning katke vaip 20-30 cm paksuse pinnase kihiga.

Kuni liha küpseb on aeg valmistada salateid ja kastmeid.

Kui liha on valmis, siis eemaldage ahjult pinnas ja tekk. Puhastage ahju suue pinnasest korralikult, et vältida pinnase kukkumist toidule.

Kommentaare ei ole: