kolmapäev, jaanuar 25, 2017

Turbakook

Turbakook on kihiline kakao-muretaina kohupiimakook.

Koogi retsept on allpool, aga enne kui magusa juurde, siis natuke turba juttu.
Geoloogid nimetavad turbaks soosetet, mis tekib liigniisketel aladel hapnikuvaestes oludes olevast taimestikust (puud, rohttaimed).
Turba koostis sõltub, kas tegemist on madal-, siirde- või kõrgsooga. Kasutusala sõltub turba lagunemisastmest. Lagunemisaste näitab kui palju on taimeosakesed ära kõdunenud. Hästilagunenud turvast kasutatakse kütteturbana ja vähelagunenud aianduses ning põllumajanduses. Turba lagunemisaste suureneb lasundi alumistest kihtides.

Turbatükk

Eestis toodetakse frees-, tükk- ja plokkturvast. Freesturvast kasutatakse taimekasvatuses, tükkturvast soojatootmises ja plokkturvast aianduses.

Turbatootmisala

Aitab nüüd turbast küll on aeg asuda koogi juurde. Värvuse poolest sarnaneb valmis kook turbaväljaga. Kook on oma nime väärt.
Turbakook


Põhi:
200 g nisujahu
2 sl kakaopulbrit
150 g võid
85 g suhkrut (1 dl)
1 muna
2 tl vaniljeekstrakti

Täidis:

2 suurt muna
400 g kohupiima
85 g suhkrut (1 dl)

Sulata või, sega juurde suhkur. Sega kausis jahu ja kakaopulber, siis lisa suhkru-võisegu ja muna. Sega tainas ühtlaseks. Jaota tainas kaheks või neljaks (oleneb kui kiire riivija sa oled) ja vormi sellest ümmargused tainapätsid. Pane vähemalt paariks tunniks külmkappi tahenema.

Täidise jaoks vahusta munakollased ja suhkur tihedaks vahuks, mikserda juurde kohupiim. Viimasena lisa ettevaatlikult eelnevalt vahustatud munavalged.

Võta külmkapist tahenenud-kõvenenud tainapätsid. Riivi pool pallikeste kogusest (üks või kaks pallikest) küpsetuspaberiga kaetud koogivormi koogi aluspõhjaks. Kata kohupiimaseguga ning riivi peale alles jäänud taina pallikesed. Jälgi, et koogi pind oleks ühtlaselt riivitud seguga kaetud.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit.

Lase enne serveerimist täielikult jahtuda. Eriti hästi maitseb kook järgmisel päeval. Soovi korral võib serveerida vaarika toormoosiga, lisab värvi ja maitset.


Allikas: Nami-Nami

Kommentaare ei ole: