esmaspäev, juuni 13, 2016

Setete määramine


Geoloogilistel välitöödel võib ikka ette tulla, et tuleb määrata setteid või kivimites mineraale. Siis on hea kui on kaasas väike abimees setete määraja. Oma õpingute jooksul Eestis pole sellist abimeest näinud, kuid inglaste geoloogid on sellise kasuliku kaardi koostanud.
NB! Postituse lõpus on allalaetav pdf fail.

Lühikesed seletused mida saab määrata ja kirjeldada. 

Terakulutatus
Tera ümarus on mõjutatud setteallikast, veo kestvusest ja osakeste koostisest. Üldiselt mida nurgelisem sete seda lähemal asub sette tekkeallikas ja/või seda vastupidavam on osakene erosioonile.
Ümarus kirjeldab, kui ümarad või nurgelised on terad. Tuleb tähele panna, et ümarus ei ole sama kui tera kuju - pikk õhuke tera saab olla ümardunud!
VÄGA NURGELINE, NURGELINE, NATUKE NURGELINE, NATUKE ÜMAR, ÜMAR VÄGA ÜMAR.

Terakuju
Tera kuju on tugevalt seotud allikaga. Näiteks mõned organismid moodustavad pikerguse tera. Paljudel mineraalidel on kindel kristalli kuju ja mõned kivimid, kui neid murda, tekitavad erilise kujuga terasid.
Tuleb tähele panna, et kuju võib sette transpordi ajal muutuda. Kuju kirjeldab, kuidas võib prisma või plaatjas tera tekkida. Kuju määramisel on olulised kaks nähtavat mõõdet.
PLAATJAD, NÕELJAD

Sorteeritus
Materjali sorteerituse põhjal saab öelda sette tekkeallika ja/või peamise transpordi liigi (nt vesi või tuul).
Sorteerimine kirjeldab, kuidas eri- (halvasti sorteeritud) või sarnase suurusega (hästi sorteeritud) osakesed on proovis esindatud.
VÄGA HÄSTI SORTEERITUD, HÄSTI SORTEERITUD, KESKMISELT SORTEERITUD, HALVASTI SORTEERITUD, VÄGA HALVASTI SORTEERITUD.

Terasuurus
Tera suurus on seotud tugevalt tera allikaga, transpordi viisi ja vertikaalse segunemisega.
KIVI (0,25...1 m), VEERIS (2,5...100 mm), LIIV (0,25...1 mm), TOLM (0,05...0,1), SAVI (0,025...0,05).

Pindala
Pindala näitab ära kui suure ala peal on erinev tera liik esitatud.

Setet määraja on mõeldud üldiseks setete kirjeldamiseks. Täpsemaks määratlemiseks tuleb teha laboratoorseid katseid ning järelduste tegemiseks on vaja erialast õpet.

Soovitav on setete määraja printida võimalusel läbipaistvale tugevale materjalile. Sobib ka tugevam paber. Printida tuleb fail orginaal suuruses, siis jäävad mõõdud õigeks. Lae alla (pdf)

Kommentaare ei ole: