laupäev, september 26, 2015

Õppekäik Ida-Virumaale, 26.09.2015

Üle pika aja taas õppetööga seotud välitööl. Töö eesmärk vaadata kuidas ja kas on kasutusele võetud kaevandatud alad.


Esimeseks objektiks oli Ubja põlevkivikarjäärid ja -kaevandus. Viimasest külastusest on paar aastat möödas ja muutused on olnud muljetavaldavad. Karjääri ala oli tasandatud. Nõlvad, mis varem olid varisemisohtlikud, on täidetud.

Karjäärialale on istutatud männid.
Lisaks näitasid kohalikud inimesed lahkesti oma hoovis kohta, kus asusid esimesed karjääri tranžeed.

Teiseks objektiks oli Ubja muuseum. Muuseumi külastus ei läinud küll õppeaines püstitatud praktikumi eesmärkidega kokku, samas sain seinte pealt infot isiklike projektide jaoks. Muuseum on hea, soovitan külastata. Annab hea ülevaate kohalikust mäendusajaloost.
Tegelik põhjus miks aga muuseumi külastati oli hoopis Suur perepäev Ubjas. Olles olnud ise erinevate perepäevade korraldamise juures, siis lootsin näha noori inimesi peredega. Tegelikult toimus seal kaevandamist mittepooldav üritus „MIS ON KAEVANDAMISE HIND?".

Kohal oli hulgaliselt eakaid kohalikke. Liialduseta võib öelda, et poole rahvast moodustasid Mäeinstituudi poolt kohale toodud tudengid. Tänu varasemale kogemusele teadsin kuidas sellistel üritustel käituda. Teistele tudengitele aga õppejõudude poolt soovitusi ega selgitusi ei tulnud ning seega tekkis väike konflikt tudengite ja kohalike vahel. Kentsakas selle ürituse juures oli see, et õppejõud ajasid tudengeid ettekandeid kuulama, samas aga ise eemaldusid ürituselt. Kahju.

Kolmas objekt oli Küttejõu põlevkivikarjäär. Inimkäsi pole seal korrastamisele kaasa aidanud seda on loodus ise teinud. Puistangud on kattunud metsaga.

Klibustel aladel kasvasid männid hõredalt, kuid kohtades, kus tundus olevat rohkem huumust kasvas tihedam mets.


Puistangute vaheline tranšee. Tranšee põhi oli kuiv.
Viimaseks objektiks oli Kiviõli Seikluskeskus. See oli hea objekt, mida aine raames külastada. Sai näha head mäenduspärandi kasutamisvõimalust.

Kui nn perepäev välja jätta oli päev kasulik ja tekitas uusi huvitavaid mõtteid, kuidas võiks kaevandatud alasid kasutusele võtta.

Kommentaare ei ole: