laupäev, juuni 13, 2015

Šokolaadikook "Tootuskihind"

Šokolaadikook, mis kujutab endast põlevkivi tootuskihindit. Valmistamisõpetus on allpool.


Enne kui koogi juurde asun kiire seletus, mis on tootuskihind. Lihtsalt öeldes on tootuskihind maapõues oleva maavara kiht, mille kaevandamine on majanduslikult otstarbekas. Põlevkivi tootuskihindiks on produktiivne põlevkivikiht, mille moodustavad üldjuhul 7 kukersiidi ja 6 lubjakivi vahekihti. Kihtidele on antud oma indeksid, mille loendamist alustatakse alt. Esimest kihti tähistatakse tähega A. Järgmine on A1. Nende vahele jääb aga lubjakivi kiht, mis on märgitud A/A1.
Osakaalud, mis näitavad kui paksud on koogi erinevad kihid, on võetud Vello Kattai jooniselt.


Šokolaadikook "Tootuskihind"

Tume põhi (põlevkivi)
7 munakollast
150 g pehmendatud võid
125 g tuhksuhkrut
200 g tumedat šokolaadi
8 g vaniljesuhkur
7 munavalget
125 g kristallsuhkruga
Näpuotsatäis soola
150 g jahu

Hele põhi (lubjakivi)
3 munakollast
75 g pehmendatud võid
60 g tuhksuhkrut
100 g valget šokolaadi
4g vaniljesuhkur
3 munavalget
60 g kristallsuhkruga
75 g jahu

Valge šokolaadi ganache
100 ml vahukoort
200 g valget šokolaadi

Šokolaadi glasuur
200 g tumedat šokolaadi
250 g suhkrut
150-170 ml vett

Sirge küljega klaasid
Võid ja jahu panni määrimiseks

Põhjade valmistamine
Sulata šokolaad aeglaselt vesivannis. Samal ajal sega või tuhksuhkru ja vaniljesuhkruga kuni tekib kreemjas mass. Vähehaaval lisa segades munakollased. Eelsoojenda ahi 180° C. Määri klaasid võiga ja puista jahuga üle. Vahusta munavalged koos näputäie soolaga, lisa kristall suhkur ja vahusta tugevaks vahuks. Sega sulatatud šokolaad või ja munakollase kreemiga. Lisa massile vahustatud munavalged vaheldumisi jahuga. Vala segu klaasidesse ja küpseta umbes 40 min. Valmidusastet proovi tikuga.

Eemalda kook klaasist ja jäta jahtuma.

Kuni kook jahtub valmista valge šokolaadi ganache.

Valge šokolaadi ganache
Aseta hakitud valge šokolaad keskmise suurusega mikrolaineahju kaussi. Kuumuta koor väikeses kastrulis, kuni keemiseni. Vala koor šokolaadile ja lase kaks minutit seista. See annab šokolaadil aega pehmeneda. Sega ganache kuni segu muutub siidjaks. Kui kreemis on näha veel valge šokolaadi tükke, siis võib kreemi 30 sekundit mikrolaine ahjus kuumutada. Siis taas segada kuni tekib ühtlane kreem. Lase valge šokolaadi ganache jahtuda, kuni saavutatakse soovitud konsistents.

Kui kook on jahutunud lõika nii tume kui hele kook vastavalt põlevkivikihindi kihtide osakaaludele kihtideks. Tumedate kihtide paksused võiksid olla järgmised A-4mm, A1-3mm, B-13mm, C-9mm, D-6mm, E-19mm ja F1-12mm. Heledad kihid A1/B-3mm, B/C-4mm, C/D-9mm, D/E-4mm. A/A1 vahekiht teha šokolaadi ganache-ga, kihi paksus 1 mm. Ei ole vaja muretseda kui kihid eel pool toodud paksustega ei tule. Ka maa sees on kihtide paksused muutlikud.
C, E ja F1 kihi sisse lisa tordipritsi abil ganache tilgad. Need on suletised.
Nüüd lao kihid vastavalt järjekorrale teineteise peale. Kihtide vahele aga pane õhuke kiht ganache-d, et kook laiali ei vajuks.

Nüüd valmista glasuur

Glasuuri jaoks murra šokolaad väikesteks tükkideks. Keeda vett koos suhkruga kuni suhkur on sulanud. Vala siirup kaussi ja lase jahtuda, kuni on võimalik maitsta (kui glasuur on liiga kuum muutub see tuhmiks, aga kui külm muutub liiga viskoosseks). Lisa šokolaad suhkur lahusele ja sega ühtlaseks massiks.

Vala glasuur kiiresti koogile ja vajadusel silu kasutades nuga. Jäta kook toatemperatuuril tahenema.



Serveerimiseks lõika kook keskelt pooleks

Kommentaare ei ole: