neljapäev, oktoober 18, 2012

Välitöö - kuidas valmistuda ja mida seal teha


18. oktoobril tegin MGT-s lühikese ettekande välitööst. Sisuks oli mis on välitöö, kuidas selleks valmistuda ja mida seal teha.



Esimeseks teemaks oli ettevalmistus. Ettevalmistuse etapis valitakse objekt, tehakse selgeks eesmärk, valitakse riietus ja mõõteriistad.



Objekti valikul tuleb kindlasti vastata alloleval slaidil olevatele küsimustele.

Välitööl peab olema eesmärk, muidu pole mõtet seda organiseerida ja teha. Kui sa korraldad välitööd koos grupiga siis ole kindel et ka teistele pakub selline välitöö huvi, mitte ainult sulle. Hobidega saab vabalt tegeleda ka üksi ja oma vabast ajast. Üks oluline asi on ka see et kui sa näed et kulutad rohkem energiat kui asi väärt on siis tasuks kaaluda välitööst loobuda.

Objekti valikult on kasulik teada kas objektil on piiranguid, on see eluohtlik, mis andmeid on vaja ja mida nendega tehakse.

Andmete töötlemiseks, kui ei ole raha osta kalleid tarkvarasid, saab kasutada ka vabavara.

Üks oluline asi on ka riietus. Peamiselt sõltub see ilmast, aasta ajast ja välitöö eripärast. Näiteks suvel võib kanda lahtiseid jalanõusid juhul kui ei ole ohtu jalgadele. Vastasel juhul tuleb kanda turvasaapaid.


Kui riietus on valitud tuleb valida varustus. Esmassed asjad mis võiks kaasa saada on mäekompass, pliiats, vihik, mõõdupulk ja seljakott. Lisaks võib võtta ka fotoka, videokaamera, GPS.

Kui välitöölt on kavas kaasa võtta ka proove/käsipalasid siis tuleb ennast varustada kilekottidega, mida saab kripiga sulgeda.

Välitöö positiivse tulemuse tagab normaalne käitmine.






Lõpetuseks mõned olulised asjad


Ohutuid ja huvitavaid välitöid.

Kommentaare ei ole: