Korni pirukas (Cornish Pasty) muutus populaarseks 17. -18. sajandil Cornwall'i töölisklassi inimeste seas, eriti tinakaevurite hulgas. Cornwall's toimusid 2012 a 34. Rahvusvahelised mäetudengite mängud.
Korni pirukas oli kaevurite hulgas populaarne kuna moodustas tervikliku eine ning koorik hoidis täidise mahlase ja maitsvana. Lisaks oli pirukas oma suurese tõttu lihtne taskus tööle kaasa võtta. Pirukat sai süüa ilma söögiriistadeta (pirukat hoiti kinni äärekoorikust) ning soovikorral sai seda labidal lambi leegi kohal soojendada.
Korni pirukas (Cornish Pasty) on Cornwall'i maakonna kulinaarne pärand, sellest ka kindlad koostisosad.
Köögivilja kogus pirukas ei tohi olla väiksem kui 25% ja liha kogus 12,5 %;
Teisi lihasid (nt. sealiha) või köögivilju (nt. porgand) ei tohi täidisena kasutada;
Komponendid peavad enne küpsetamist olema toored (keetmata, praadimata).
Retsept (4 portsjonit):
Tainas:
450 g jahu
140 g searasva
0.5 tl soola
6 spl külma vett
Täidis:
450 g rasvata veiseliha
450 g kartulit
450 g naerist, võib asendada ka kaalikaga
1 väike sibul
30 g (2 spl) võid
maitse järgi pipart
maitse järgi soola
Valmistamine:
1. Soojenda ahi 200 C juurde
2. Hõõru rasv jahusse, lisa sool. Vett lisada nii palju, et tekiks sitke tainas.
3. Jaga tainas neljaks võrdseks osaks ning rulli osad kuni läbimõõt on 23 cm. Lõigu liha väikesteks tükkideks, eraldades igasugune rasv.
4. Lõika kartul, naeris ja sibul väikesteks tükkideks ning lisa need lihale. Aseta 1/4 segust iga piruka keskele. Lisa maitse järgi soola ja pipart. Segu otsa pane 1/4 võist.
5. Niisuta taina tükkide ääri ning too küljed ülesse, et täidis jääks põhja. Nii saad taina ääred omavahel ühendada.
6. Vajuta ääred korralikult kokku nii et tekib kukehari.
7. Küpseta pirukat küpsetuspaberiga või jahuga kaetud pannil 45 minutit.
Korni piruka valmistamine - versioon 1:
Korni piruka valmistamine - versioon 2:
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar